jueves, 3 de mayo de 2012

Jack i Blanca: Museu CONCHA PIQUER


Es la segona vegada que Jack esta a la meua casa. El dimarts Jack em va dir que l'agradava molt la música, així que ja que estem en Espanya que millor que escoltar la copla. Vam decidir anar a un museu ;Al museu de Concha Piquer.


En el número 23 del carrer Ruaya es troba la casa-museo Concha Piquer. Al complir-se el noranta-cinc aniversari del naixement de " La veu de la copla" ,l'Ajuntament de València va rendir homenatge a l´ artista a l'adquirir i destinar la vivienda on va viure com a casa-museu dedicada a la seua memòria.
A la vivienda ha sigut incorporada la colateral, de manera que es comuniquen les dos entre si.
A la planta baixa s'exposa abundant documentació gràfica, on ens conten la seua vida.
-¿Està viva encara?
-Fes els comptes, Jack , va nàixer en 1906 a València, tindria 106 anys, seria un miracle amb la vida tan intensa que va tindre i tot el que va viatjar.
-va tindre fills?
-Se va casar amb un torero Antonio Marquez i va tindre una sola filla , que és la que ha donat tot el que veus.
Va tindre una gran rellevància social en la seua època, tractant-se amb grans personalitats de tots els àmbits. Eva Perón va ser padrina de la seua filla a qui va salvar la vida envian-li medicines.
Amb només 11 anys, fa la seua primera actuació a València, vestida amb el seu trage de primera comunió, el més presentable que tenia. En la seua carrera va interpretar 6 pel·lícules i va fer el primer curtmetratge sonor en espanyol de la història del cine.

Cantó diverses composicions clau de la cançó espanyola (180), quasi totes elles obra de Valverde, Lleó i Quiroga, com 'Ojos verdes', 'Tatuaje', 'Y sin embargo te quiero', 'Suspiros de España', i moltes altres. Va decidir retirar-se en 1958 perquè va perdre la veu per uns moments actuant i ja no va tornar a actuar en públic.


Cuidava molt el seu aspecte i sempre eixia perfecta a l'escenari. Per a la posteritat quedarà també el seu fort caràcter i malhumor. Exigía en totes les seues actuacions la perfecció absoluta. D'ací las famoses multes que havien de pagar els membres de la seua companyia si eren impuntuals o es presentaven bruts o mal vestits"
Concha va ser educada a Amèrica. Per això les seues formes diferien molt de l'Espanya de l'època. Era una dona plena d'inquietuds i enormement independent i intel·ligent, això la va portar a ser una de les primeres dones amb permís de conduir i cotxe propi. Va fer sempre el que li va donar la gana en temps en què estava més que prohibit.
Va ser descoberta per Penella, i açò la portà a estar cinc anys fent les Américas."El que més m'agrada d'Amèrica és els diners que em paguen " ,deia sense mossegar-se la llengua.
En les seus gires portava multitud de vestits que ficava en els seus nombrosos baüls.
-A on va esta escala?
-Ès l'escala original i va a la planta superior ,on s'ha reunit una valuosa selecció de dissenys del vestuari de la cantant.
-¿Esta és la casa on vivia ella?
- Si, és la casa on vivien els seus pares i on va passar la seua infància.
El dormitori dels seus pares, el menjador...
- Que cuina tan menuda...no caben els electrodomèstics

-Que dius!! llavors no tenien rentaplats ni microones ni moltes coses!!!"
- Es nota que era una família molt humil.


 "Veurem un vídeo informatiu de la seua vida. Com és tard veurem el de 13 minuts, però es pot triar de major duració.
Va morir a Madrid el 12 de desembre de 1990 per un problema cardíac als 82 anys.

-¿Has vist que no du descobert el coll?
-Si, porta mocadors en el coll.
-Abans hi había una cosa que s'anomenava censura que no deixava que les dones portaren escots ni minifalda.

Viatjava sempre amb un muntó de baüls, els seus i els de la casa amb roba de llit, de taula i semblants perquè tenia el costum de llogar una casa en el lloc on estiguera de gira. Per açò s'usa l'expressió «el baül de la Piquer»."[
 Ja s'acaba la visita, que pena. Mira, l'encarregat del museu, vaig a fer-li una entrevista per a intentar aconseguir alguna exclusiva.
- Podria contar-me alguna anècdota que no siga molt coneguda de Concha Piquer?
-Has vist eixos baüls, que estan per totes les bandes? Perquè tenia 74, i quan eixia de viatge a Amèrica el seu marit sempre portava dos amb oli d'oliva i dos més plens de potes de pernil.
-que passaria si fera el viatge a Amèrica ara amb eixos baüls?
-que la pararien en la frontera per contrabandista de pernils!!!"

No hay comentarios:

Publicar un comentario